Hungarian Catholic Mission

Utazás

Utazás Magyarországra

Ez a méretében kis ország, amely nem nagyobb, mint Indiana állam az USA-ban, az egyik legrégebbi európai ország. A magyarok teljesen eltérő nyelvet beszélnek és eltérő kultúrával rendelkeznek a térség országaival szemben. Ez a különbözőség egyszerre büszkeség forrása és néha problémák okozója is volt az utóbbi több mint 1100 évben.

Hungarian Catholic Mission

Magyarország egyike a világ 15 leglátogatottabb turisztikai helyeinek. Viszonylag kis mérete ellenére az ország otthont ad számos világörökségi helyszínnek, UNESCO bioszféra rezervátumoknak, a világ második legnagyobb termálvizű tavának (Hévízi-tó), Közép-Európa legnagyobb tavának (Balaton), és Európa legnagyobb füves pusztájának (Hortobágy). Magyarországnak sok építészeti látnivalója is van, többek között Európa legnagyobb zsinagógája, a legnagyobb európai gyógyfürdő (Széchenyi Gyógyfürdő), a világ második legnagyobb területű apátsága (Pannonhalmi Apátság), és a legnagyobb ókeresztény sírkamrák Olaszországon kívül (Pécsett).

Megérkezés

Hungarian Travel

A legtöbb Magyarországra látogató turista repülőgéppel érkezik, általában a Liszt Ferenc (korábbi nevén Ferihegyi) Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljára, amely 24 kilométerre van délkeletre a város központjától. A repülőtértől Budapestre különböző szolgáltatások segítségével juthatunk el. Igénybe vehetünk előre megrendelhető limuzin-szolgáltatást, buszt, taxit vagy vonatot. Amennyiben taxival utazunk, tudni kell, hogy jelenleg a Főtaxi nevű vállalatnak van szerződése a repülőtérrel. A viteldíjak attól függenek, hogy Budapest melyik részére kívánunk utazni. Pest belvárosába körülbelül 5000 forintért, Budára nagyjából 6000 forintért juthatunk el. Forgalomtól függően az utazási idő körülbelül 30-45 perces, Budára pedig még 15-25 perccel több. Több alkalommal előfordult, hogy az utazók olyan taxit használtak, amelyben nem volt viteldíj mérő berendezés. Sajnos ilyenkor az utast könnyen átverhetik és sokkal több pénzt kérnek el, mint ami valójában reális. Fontos, hogy csak olyan taxiba üljünk be, ami hivatalos mérővel van felszerelve!

Másik lehetőség az Airport minibusz szolgáltatás, amelynek díjai és egyéb információk itt találhatóak meg: www.airportshuttle.hu Hungarian Travel

A város megközelíthető még helyi járatos autóbusszal is, amely Kőbánya Kispestig közlekedik, majd onnan a kék metróval tudunk tovább utazni. A Ferihegy 1-es terminálról, ahová a diszkont légitársaságok gépei érkeznek, mindezen lehetőségek mellett vonattal is be tudunk jutni Budapestre, a Nyugati Pályaudvarra.

A repülőtérnél sok autókölcsönző céget is találhatunk. A kölcsönzéshez vezetői engedély, útlevél és hitelkártya szükséges. Amennyiben előre online foglalja le a kikölcsönözni kívánt gépjárművet, úgy a társaságok kedvezményt adnak a bérleti díjból.

Tömegközlekedés

Budapestnek kiváló tömegközlekedési hálózata van, amelyben találhatunk metrót, autóbuszt, villamost, trolibuszt és HÉV-et. Jegyeket vásárolhatunk a majdnem minden megállónál található automatákból és a legtöbb nagyobb megállónál lévő pénztáraknál is. A jegyek megvásárolhatóak egyszeri utazásra, vagy kedvezményes áron napi, heti illetve havi bérlet formájában. Aki rendszeresen akarja a tömegközlekedést használni, annak érdemes havi bérletet kiváltani. Hungarian Travel

Jeggyel történő utazásnál a jegyet mindig érvényesíteni kell az utazás kezdetekor, amikor felszállunk a járműre, illetve a metrón már mielőtt az állomásra lemegyünk, jegyünket az automatánál kezelni kell. A jegyek csak egyszeri utazásra érvényesek, illetve a metrón 60 perc időtartamra. A jegyeket és a bérleteket a BKV ellenőrei szúrópróba szerűen ellenőrzik és akinek nincs érvényes jegye az pénzbírságot kell, hogy fizessen. A tömegközlekedést reggel 4:30 és este 11 óra között vehetjük igénybe, illetőleg ritkább időközönként éjszakai járatok is közlekednek. Menetrendet majdnem minden megállónál találhatunk, részletes térképeket csak a metró állomásokon.

További információkat a BKV weboldalán kaphatunk: www.bkv.hu

Taxik

A városban számos taxi társaság működik, a járművek tiszták és a szolgáltatás elfogadható árú. A budapesti taxik mindegyikén szerepel a "Taxi" felirat, gyakran egy cégnév társaságában (pl. "City Taxi"). Sárga rendszámmal és nyugtaadásra képes taxaméterrel vannak felszerelve. Az így készült nyugtán - többek között - a fizetendő viteldíj mellett a sőfőr neve is szerepel. Hungarian Travel

A fuvardíj mindig 3 részből áll:

 • Alapdíj (távolságtól független, nappal maximum 300 Ft, éjjel maximum 420 Ft)
 • Kilométerdíj (nappal maximum 240 Ft, éjjel maximum 336 Ft)
 • Várakozási díj (nappal maximum 60 Ft, éjjel maximum 84 Ft)

A szokásos borravaló a teljes összeg 10%-a, ha az utas elégedett volt a szolgáltatással.

A fenti maximált viteldíjaknál a nagyobb taxi-vállalatok némelyike jóval alacsonyabb díjtétellel dolgozik, érdemes felírni a telefonszámaikat, mivel a telefonos taxi rendelés olcsóbb, mint az utcán leintett taxi.

 • 6x6 Taxi: 2-666-666
 • Buda Taxi: 2-333-333
 • Budapest Taxi: 4-333-333
 • City Taxi: 2-111-111
 • Főtaxi: 2- 222-222
 • Mobil Taxi: 333-1757
 • Police Taxi: 278-5290
 • Rádió Taxi: 3-777-777
 • Taxi 2000: 2-000-000
 • Taxi4: 4-444-444
 • Taxi 4you: 4-000-000,
 • Tele5Taxi: 5-555-555
 • Volán Taxi: 4-33-33-22

Gyalog Budapesten

Budapest egy csodálatos város, gyalogosan mindent sokkal jobban meg tudunk nézni, számos régi sétálóutcája van, ahol tilos a gépjármű közlekedés. A leghíresebb ezek közül a Váci utca a Vörösmarty tér és a Vásárcsarnok között. Ez az utca gyakorlatilag mindig tele van turistákkal. A járdák szélesek és rendszeresen tisztítják, de érdemes a lábunk elé nézni, mert a kutyatulajdonosok sokszor nem takarítják el a piszkot kedvenceik után. A nagyobb kereszteződéseknél nincsenek gyalogátkelő helyek, helyettük sokkal biztonságosabb aluljárókat találunk.

A Budai oldalon a séta egy kicsit nagyobb kihívás, mint a Pestin, mivel ezen az oldalon a tájkép kissé hegyes-völgyes, viszont nagyon látványos.

Autóval

Nem európai uniós állampolgárok egy évig használhatják vezetői engedélyüket Magyarországon. Amennyiben egy évnél tovább szándékozik az országban maradni, úgy szükség van magyar vezetői engedély kiváltására. Ez egy kissé bonyolult folyamat és csak magyar nyelven lehet elintézni. A területileg illetékes okmányirodához kell menni érvényes tartózkodási engedéllyel, útlevéllel, a külföldi jogosítvánnyal és orvosi igazolással. Az idegen nyelvű okmányokról hiteles fordítást is be kell szerezni. Bizonyos esetekben vizsgát is kell tenni. A vezetés Budapesten kezdetben nagy kihívás, sok az egyirányú utca és sokszor érzi magát elveszettnek az ember, egy GPS berendezés nagy segítség tud lenni. A forgalom csúcsidőben egy rémálom, a hosszú forgalmi dugók nem ritkák, nagy türelemre van szükség. A vezetéshez minden okmányt magunknál kell tartani, de sosem szabad a gépkocsiban hagyni. A parkolás olyan, mint a világ más nagyvárosaiban, nem könnyű helyet találni. Amikor leparkoltunk fontos meggyőződni róla, hogy az adott időben és helyen kell-e fizetnünk, amennyiben elmulasztjuk a fizetést és büntetőcédulát kapunk, akkor érdemes még aznap kifizetni, mert minél többet várunk, annál drágább lesz. A közlekedés szabályait mindig be kell tartani, kötelező a biztonsági öv használata és tilos a mobiltelefonálás, valamint az alkohol fogyasztás (zéró tolerancia)! Ha elhagyjuk a várost, akkor a tompított fényszórót mindig fel kell kapcsolni, és ha autópályára megyünk, autópálya matricát kell vásárolni valamelyik benzinkúton, mert anélkül megbüntetnek.

Látnivalók Budapesten

BUDA

Hungarian Travel

Várhegy

A nagyarányú építkezések nyomán a budai Várhegyen alig néhány évtized alatt királyi lakóhely és templomokkal, kolostorokkal díszes város született. A királyi palota a 14. század közepétől királyi székhely. A hosszú évszázadok alatt több mint harminc ostrom volt ezen a helyen. Az elkerülhetetlen károk miatt többször is újjá kellett építeni, ennek köszönhető az építészeti stílusok kavalkádja. A leglátványosabb épületek, a Mátyás templom és a Királyi palota, illetve a lenyűgöző látványú Halászbástya
Budai Királyi Palota

Hungarian Travel

A várhegy déli végén lévő hatalmas különös stílusú és formájú épület a 14. században épült királyi palota. Az épületet a 18. században átépítették, majd a második világháború után ismét jelentős felújítási munkákat végeztek rajta. Manapság otthont ad a Budapesti Történeti Múzeumnak, a Magyar Nemzeti Galériának és az Országos Széchenyi Könyvtárnak.


Hungarian Travel

Halászbástya

A Halászbástya gyakran az első megálló a Budapestre látogató turisták körében. Meseszerű tornyai kiváló kilátópontként szolgálnak, ahonnan az egész várost belátni. A minaretek és a falak középkorinak látszanak, de ténylegesen 1902-ben készült Schulek Frigyes tervei alapján a Mátyás templom kiegészítéseként.Hungarian Travel

Gellért hegy

A Gellért hegy csúcsán lévő lenyűgöző Szabadság szobor szinte Budapest minden pontjáról látható. A 14 méter magas szobrot egy legenda szerint eredetileg Horthy Miklós állíttatta a fia emlékére, aki egy háborús légi balesetben vesztette életét és amikor az oroszok az országot megszállták, a szobor kezében lévő propellert pálmalevélre cserélték. Az igazság az, hogy a szobrot a szovjet hadsereg parancsára állították és Magyarország felszabadulását szimbolizálja. A műemlék mögött áll a Citadella, egy erőd, amit még a Habsburgok építtettek az 1848-49-es szabadságharc leverése után. Napjainkban egy szabadtéri történeti kiállítás látható itt, valamint a belsejében étterem és szálloda üzemel.Hungarian Travel

Széchenyi Lánchíd

A Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, egyben legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és báró Sina György finanszírozta. A Lánchíd volt az első állandó híd Pest és Buda között, egyben a teljes magyarországi Duna-szakaszon is. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót származású Clark Ádám volt.Hungarian Travel

Margit-sziget

Az autómentes Margit-sziget Budapest "játszótere". Itt mindent meg lehet találni, amire szükség van a kellemes kikapcsolódáshoz. Néhány szállodát, vendéglátó-ipari egységet és sportlétesítményt leszámítva épület nincs rajta, voltaképpen a fővárosiak óriási parkja középkori szakrális építészeti emlékekkel, szoborsétányokkal, kisebb tavakkal.
PEST

Hungarian Travel

Parlament

A világ második legnagyobb parlament épülete a képeslapok kedvenc témája, különösen amikor a Duna vizén tükröződik vissza. Az országháznak a belseje is ugyanolyan pazar, mint a külseje. A turisták csak szervezett csoportos látogatás keretein belül tekinthetik meg.

Hungarian Travel

Szent István Bazilika

Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége, Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete. A Szent István-kultusz fő helyszíne. A bazilika névadója a magyar államalapító király, I. (Szent) István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. A Szent István bazilika Budapest második, Magyarország harmadik legmagasabb épülete a maga 96 méterével. Mintegy 8 ezer személyt képes befogadni.
Hungarian Travel

A Dohány utcai zsinagóga

Ez a zsinagóga a New York-i után a második legnagyobb a világon. A zsinagóga a magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A főváros kulturális életében is aktív szerepet tölt be. Helyet ad komolyzenei koncerteknek, különböző fesztiválok helyszínéül szolgál, falai közt gyakran csendülnek fel orgonakoncertek, illetve kántorfellépések. Az épület 3000 ember befogadására alkalmas, itt található a Zsidó Múzeum és a Budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely is.
Hungarian Travel

Andrássy út

Névadója gróf Andrássy Gyula egykori miniszterelnök, aki sokat tett azért, hogy Budapest világvárossá váljon. A forgalommal kapcsolatos problémák megoldására javasolta Andrássy a párizsi Champs Elysées-hez hasonló sugárút megépítését. Az út mentén eklektikus építészeti stílusú épületeket láthatunk, beleértve az Operaházat és sok szép lakóépületet. Az út igazi különlegessége a felszínről nézve nem nagyon látszódik, az egyetlen árulkodó jelek a kovácsoltvas korlátok amelyek a föld alá vezetnek. Az út alatt található Európa első földalatti elektromos vasúthálózata, ez a vonal több mint 125 éves és még a mai napig üzemel.

Hősök tere

Hungarian Travel

A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. A téren magyar történelem legfontosabb alakjainak szobrai láthatóak. A tér mögött található a Városliget számos látnivalóval, beleértve a meseszerű Vajdahunyad várat, az állatkertet és a Széchenyi fürdőt.

Utazás vidékre

Észak-Kelet Magyarország, Eger és Tokaj

Budapestet keleti irányban elhagyva mintegy másfél óra vezetés után juthatunk el Eger városába. Eger a Mátra és a Bükk hegység között az Eger patak völgyében fekszik. Ez a hely egy dicsőséges múlttal rendelkező 1000 éves püspöki székhely, ma érseki központ. Dobó István egykori várkapitány vezetésével 1552-ben egy teljes hónapig tartották magukat a török birodalom seregeinek támadásától úgy, hogy az ellenség húszszoros túlerőben volt a magyarokkal szemben. Hungarian Travel Egerben a váron kívül is sok látnivaló van, gyógyfürdők, történelmi emlékek és a borospincék. A környék egyik leghíresebb bora az Egri Bikavér, ami testes vörös bor. Az itteni borok titkát sosem árulják el, de aki kíváncsi rá annak el kell ide jönni, hogy utána nézzen. Érdemes egy történelmi sétát tenni a középkori várban és az óvárosban. Majd tovább a domboldalba vájt szorosan egymás mellett álló borospincéknél. Ez egy nagyszerű hely borkóstolásra és étkezésre.

Tovább utazva keleti irányba elérjük Mezőkövesdet, amely település híres a népművészetéről. A következő hely, amit érdemes meglátogatni az Tokaj, ahol a világhírű Tokaji Aszú készül. Ez a leghíresebb magyarországi bortermelő vidék, ami elég jól ismert a világban a borkedvelők körében. Bár a szőlőtermesztés ezen a környéken csaknem ezer éves, csak a 17. században vált világhírűvé, amikor a Tokaji Aszú széleskörű elismerést szerzett. Ahogy nőtt a hírneve, úgy jutott el több és több emberhez. Hungarian Travel XIV Lajos király udvarában nyerte el "a borok királya, a királyok bora" címet. Kedvelt volt az orosz cár és a lengyel nemesség körében is. Tokajban a híres Rákóczi pincébe mindenképp érdemes látogatást tenni, mert itt szakmai útmutatót kaphatunk arról, hogy milyen eljárással készül a híres bor.

Kelet Magyarország, Debrecen és Hortobágy

A közel 210.000 fő lakosú Debrecen az egyik legnagyobb Kelet-Magyarországi város, valamint a második legnagyobb Magyarországon. 225 kilométerre található Budapesttől és könnyen megközelíthető vonattal is. Debrecen a református egyház magyarországi központja. Ez a csendes város hűen őrzi a népzenei, művészeti és kulturális hagyományait. A városban található templomok és az egyetem épülete Debrecen építészetének jellegzetes képviselői. A főutcán sétálóknak a számos hangulatos kávézó és üzletek kínálnak kellemes időtöltést. Az éttermekben tipikus hagyományos magyar ételeket, mint a töltött káposzta, a töltött paprika, vagy a gulyás, kínálnak nagyon kedvező áron. A város jól ismert még a pékségeiről, a palacsintákról és az itteni fagylaltról. Hungarian Travel

Debrecentől csak 35 kilométerre nyugati irányban található Hortobágy község. A település és környéke kiemelt idegenforgalmi központ. Többnyire ide érkezik először a pusztára kíváncsi utazó, innen indul a Hortobágy népi építészeti nevezetességeinek, természeti értékeinek felfedezésére. A Hortobágy-puszta Magyarország legnagyobb védett területe, amely magában foglalja Európa legnagyobb kiterjedésű füves pusztáját. Hortobágy hasonló a sztyeppéhez, a füves síkság nagyon sokféle állatfajnak nyújt életteret. A pásztorok felügyelete alatt élnek itt szarvasmarhák, juhok, ökrök és lovak is, valamint több mint 230 féle madárfaj. A több mint 800 km2 nagyságú terület az UNESCO világörökség része. A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első természetvédelmi területe. Az érintetlen természeti látnivalók évente több százezer turistát vonzanak. Gulyás-verseny, juhász-találkozó, Pásztorok Ünnepe, Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok jellemzik. A falunapot június 2-án tartják, Sámán napja június 23-ra esik, a Hortobágyi hídi vásár augusztus 18-20 között kerül megrendezésre, a Megye Vadásznapja pedig augusztus 25-én van.

Dél-Kelet Magyarország

Hungarian Travel

Békés megye idegenforgalmi központja Gyula. A város Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Ez a hely ideális a pihenésre kellemes éghajlata és árnyas parkjainak köszönhetően. Ez az egyik legfontosabb kulturális központ a Dél-Alföldön. Gyula gazdag történelmi múlttal rendelkezik és számos műemlék épület várja látogatóit. A város fő nevezetessége a 8,5 hektáros ősparkban lévő várfürdő. 1985-ben minősítették gyógyfürdővé és mind a 19 medencéjével elnyerte a négy csillagos besorolást, amellyel a legmagasabb kategóriájú szabadtéri és gyógyfürdő Magyarországon. A fürdő mellett található Gyula másik nagyon híres nevezetessége a 15. században épült vár. Ez a gótikus stílusú téglavár Közép-Európa egyetlen épen maradt sík területre épített vára. A vármúzeum újra nyitva áll a nagyközönség számára, az érdeklődők 24 kiállító teremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. A földszinten található várbörtön, éléstár, magyar és török sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna. Az emeleten várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a szandzsák bég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos terem és lovagterem látható. A vár lovagterme alkalmas fogadások, konferenciák és egyéb jellegű rendezvények lebonyolítására. A vár falai közé visszaköltözött gyulai Várszínház már a sokadik évadját kezdi. A várkert emellett sok vendégcsalogató szabadtéri rendezvény színhelye is.

Dél-Magyarország

Hungarian Travel

Gyulát nyugati irányban elhagyva mintegy egyórányi autóútra található Dél-Magyarország legnagyobb városa a 170.000 fő lakosú Szeged. A város egyeteme az egyik legjobb az országban és Európában is magasan jegyzett. Szegeden az éghajlat a legkellemesebb az országban, nagyon sok a napsütés, ezért is nevezik a napfény városának.

A Szegedi Szabadtéri Játékok, amely a Fogadalmi templom előtt a Dóm téren kerül megrendezésre július, augusztus hónapban, a város legkiemelkedőbb kulturális eseménye az 1930-as évek óta. A teret körülölelő épületekben egyetemi intézmények, püspöki székhely és a Teológiai Akadémia épületei találhatóak. A város legrégebbi műemléke a Dömötör-torony, amely része a korábban itt állt 12. századi templomnak, ma keresztelő helyként működik. A helyi szerb katolikusok által építtetett szerb templom 1778 óta áll itt. A Kárász-ház 1845-ben épült klasszicista stílusban, ennek az épületnek az erkélyéről monda el Kossuth Lajos az utolsó magyarországi beszédét 1849 július 12-én.

A Mátyás téren találjuk Szeged s talán az egész Dél-Alföld legjelentősebb műemlékét, az Alsóvárosi, vagy más nevén a Havas Boldogasszony-templomot. Gazdag díszítés nem kápráztat el, a késő gótikus templom inkább a méretek arányaival, művészi egyszerűségével, világos elrendezésével hat. A ferenceseknek a XV. század végén bővítették ki az alsóvárosi Szent Péter-templomot, amelynek falait még a johanniták emelték. Ennek alapjaira épült a gótika jellegzetesen magyar változatát megjelenítő ferences templom. Az átépítés befejezésének évszáma 1503. Fölszentelésekor kapott neve (Havas Boldogasszony) a híres római Santa Maria Maggiore bazilikára utal, ezzel is hangsúlyozva Róma eszméjét, az egyház egyetemességét.

A város híres szülöttei Juhász Gyula költő és Huszka Jenő zeneszerző. A szegedi Egyetem egykori professzora volt Szent-Györgyi Albert. Ő fedezte fel a C-vitamint amiért 1937-ben Nobel-díjat kapott. Szeged rengeteg látnivalót kínál, sok múzeumot, csillagvizsgálót, füvészkertet, vadasparkot, tavakat és persze a Tisza folyót.

Dél-Nyugat Magyarország, Pécs

Hungarian Travel

Szegedről két óra vezetés után nyugati irányba megérkezünk Pécsre. A mediterrán hangulatú város a tudományok és a művészetek kincsestára. Ez a város a háborúk miatt többször is elpusztult az évszázadok alatt. A látogatók érzékelhetik a különböző korszakok építészeti hatásait a városban sétálva. Sopianae néven, a 4. században már virágzó tartományi székhely volt. Pécs a műemlékek városa.

A korai kereszténységet idéző Ókeresztény Mauzóleum 4. századi épülete a város páratlan látnivalója. A népvándorlás után 1009 körül Szent István püspökséget alapított itt. 1367-ben Nagy Lajos király Pécsett hozta létre az első hazai egyetemet. A pécsi egyetem a mai napig is meghatározó kulturális és tudományos központ. Szintén kiemelkedő turisztikai nevezetesség a Zsolnai-kerámia, a Littke-pezsgő és az Angster orgona. A 16-17. századi török megszállás nyomait a város több pontján láthatjuk. A barokk építtetők közül Klimo püspök tevékenysége kimagasló, nevéhez fűződik az első hazai nyilvános könyvtár megalapítása.

Pécs a 20. századi művészek munkáit is gazdagon bemutatja. A Csontváry Múzeum, valamint a Káptalan utcai kiállítótermek sora (a Vasarely Múzeummal és az Amerigo Tot-kiállítással) nagy hatású élményt nyújtanak. A Bazilika közelében a tizenhárom aradi vértanú szobra, az országban egyedülálló módon, egy helyen látható. Pécs városa elsősorban szellemi élete, kulturális öröksége, történelmi emlékei és különleges stílusa miatt vonzza a látogatókat. 2010-ben méltán viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Nyugat-Magyarország

Hungarian Travel

Nyugat-Magyarország minden utazónak tud valamit ajánlani. Termálvizes medencék, wellness létesítmények, történelmi városok, építészeti és művészeti emlékek, ásatások és múzeumok mind-mind tanúvallomásai a múltnak, naptárai az eseményeknek. Az itt található tó, a Balaton, Közép-Európa legnagyobb tava, amelynek területe 592 km2, hossza 77 km. A partot szinte végig üdülők szegélyezik, a tó vize nagyon sekély és a legszűkebb a Tihanyi félszigetnél lévő barokk apátságnál. A déli part sekély és tele van homokos strandokkal, ami ideális a családok számára. Az északi part sokkal meredekebb és a dombok mögött sok a kiránduló és kerékpáros útvonal. A legfestőibb terület a Tihanyi-félsziget északi oldalán található. Itt helyezkedik el a barokk stílusú bencés apátság nagy kertes házakkal körülvéve.

A fő üdülőhely a déli parton található Siófok, amely az M7-es autópálya mellett fekszik, ezért könnyen és gyorsan elérhető Budapestről, de nem csak autóval, hanem vonattal is. Ez a város fontos kikötője a tavat keresztül-kasul átszelő gőzhajóknak is. A közelben található Balatonföldvár a gyönyörű virágos kertjeivel.

A tó dél-nyugati végén található Keszthely városa, a Festetics család kastélyának otthona. A barokk palota és múzeum központi szárnyában 360 szoba található. Ezt veszi körül egy kiterjedt, gondozott park angol stílusban. Hungarian Travel

Csak hat kilométerre innen található Hévíz, ahol érdemes megállni és fürödni Európa legnagyobb természetes meleg vizű tavában. A tó vizét folyamatosan táplálja egy forrás, ami olyan meleg, hogy a víz hője még télen sem csökken 20 Celsius fok alá. A tó nevezetessége a csak itt nyíló gyönyörű vízililiom.

Nagyjából fél órára észak-nyugati irányban található Szombathely, ahol valaha népes római kolónia volt, de ma már csak töredéke látható a római kori maradványoknak. Egy komplett falumúzeumot hoztak itt létre a régióból összegyűjtött elemekből.

A városban lévő különleges felépítésű zsinagóga számos európai és keleti gótikus építészeti stílust ötvöz.

Szombathelyről északra fekszik az ország egyik legvonzóbb turisztikai célpontja Sopron, számos turista pihenőhellyel. A belváros középkori hangulatát az évszázados templomoknak és lakóépületeknek köszönheti, melyeknek jellemzői az oromzatuk, tágas udvaraik és a szűk kanyargós utcák. A gótikus építészet rajongói örömmel fognak sétálni a 13-14.századi házak és templomok között. Hungarian Travel A város szimbóluma a Tűztorony, mai formáját az 1676-os tűzvész után nyerte el. A Főtér minden épülete műemlék. A Tűztorony, a Városháza, a Patika-ház, a Gambrinus-ház, a Kecske-templom, a Kossow-ház, a Vármegyeháza, a Fabricius-ház, a Lackner- vagy Generális-ház, a Storno-ház. A tér közepén áll a Szentháromság szobor. A Szent Orsolya Templom és a zárda a múlt században épült romantikus stílusban. Az Esterházy, az Erdődy, a Széchenyi és a Zichy-Meskó kúriák tanúsítják, hogy a magyar arisztokrácia tagjai körében Sopron nagyon kedvelt tartózkodási hely volt. Szintén nem szabad az ide látogatóknak kihagyni a híres soproni Kékfrankos bor megkóstolását. Sopron szomszédságában van Fertőd, ahol mindenképp érdemes megállni és egy látogatást tenni a gyönyörű 18. századi rokokó stílusú Esterházy kastélynál. Ezen helyen komponálta Haydn legjobb műveinek nagy részét. Ma már újra adnak itt koncerteket a palota helyreállított koncert termében. Hungarian Travel

Észak-Nyugat Magyarország

Soprontól elindulva Budapest felé érdemes megállni Győr városában. Annak ellenére, hogy Győr egy modern ipari város, a régi piactér körüli ősi magja hűen őrzi a régmúlt nyomait. A téren és a szomszédos utcákon gyönyörű középkori és barokk stílusú házak sorakoznak. A domb tetején lévő székesegyházon a különböző építészeti stílusok keverékét láthatjuk, mivel a 11. század óta folyamatosan bővült. Június hónapban zenei, balett és dráma fesztiválokat tartanak.

Csak 18 kilométerre Győrtől található Magyarország legrégebbi megmaradt építészeti műemléke, a több mint ezer éves Pannonhalmi Bencés Főapátság. Az eredeti falak és a 997-ben épült kripta az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. Az épület egy domb tetején fekszik, gyönyörű kilátással. Minden vasárnap délelőtt tíz órától tartanak itt misét gregorián énekekkel. Hungarian Travel

Tovább haladva Budapest felé megéri látogatást tenni Esztergom városában, Magyarország legnagyobb bazilikáját megtekinteni, amely 1000 éves történelmi relikviák és kincsek háza. Esztergom volt a szülőhelye Szent István királynak és ez a hely volt Magyarország első fővárosa. Érdemes meglátogatni a 12. századi palotát. A bazilika kupolájának tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra és a távoli hegyekre Szlovákiában. Nyáron lehetőség van egynapos hajókirándulást tenni ide Budapestről.
Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Privacy Policy Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Site Map Hungarian Catholic Mission NBR Computer Consulting, LLC