Hungarian Catholic Mission

Magyar Nemzeti Parkok

Magyarországon összesen tíz nemzeti park, 145 kisebb természetvédelmi terület és 35 tájvédelmi körzet található. Az alábbi összeállítás csak a nemzeti parkokat tartalmazza.

Az Aggteleki és a Hortobágyi Nemzeti Park az UNESCO világörökség része.

Hortobágyi Nemzeti Park

Hungarian National Parks Hungarian National Parks

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Cím:: 4024 Debrecen, Sumen u. 2.
Telefon: +36 (52) 529-920

A Hortobágyi Nemzeti Park Európa legnagyobb összefüggő természetes pusztája és a legrégebbi nemzeti park Magyarországon. Az ország keleti részén fekszik, az alföldi síkságon. 1973 január elsején alapította az Országos Természetvédelmi Hivatal. A nemzeti park területének legnagyobb rész szikesekkel teli, rövid fűvel borított legelő, és csak kis része a kisebb foltokban beékelődött szántóföld. A vidék többi részét a halastavak, mocsarak, holtágak és nádasok jelentik. A park leglátványosabb nevezetessége a darvak őszi vonulása. Számos híres magyar állatfaj él a nemzeti park területén, ilyen például a szürke marha, a csak Magyarországon látható racka juh, magyar lovak és bivaly. A Hortobágyi Nemzeti Park 1999 december 1. óta az UNESCO világörökség része.


Kiskunsági Nemzeti Park

Hungarian National Parks

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Cím:: 6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.
Telefon: +36 (76) 482-611

Az 1975 január elsején alapított Kiskunsági Nemzeti Park a második legrégebbi nemzeti park Magyarországon. A park a Duna-Tisza köze legjelentősebb természeti értékekkel rendelkező területeit foglalja magába. A Felső-Kiskunsági puszta a magyar alföld legnagyobb szikes területe. Felszínét nagy kiterjedésű rétek és legelők uralják, jellemzőek a szikes teraszok, változatos, a talaj adottságaihoz alkalmazkodó növényzettel. Ez a terület ad otthont Magyarország legnagyobb és legnépesebb túzok populációjának és más tipikus őshonos magyar háziállatoknak, mint a racka juh és a szürke marha. Érdekes látnivaló a Fülöpháza melletti mozgó homokbuckák vonulata, ezek Közép-Európa legérdekesebb homokdűnéi. A Duna-Tisza közi Hátság közepén terül el a nemzeti park legnagyobb területe, Bugac.

Bükki Nemzeti Park

Hungarian National Parks

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 3300 Eger, Sánc u. 6.
Telefon: +36 (36) 411-581

Az 1976-ban alapított Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegységben fekszik Szilvásvárad és Lillafüred között. Amerre a szem ellát erdő van, hiszen a park 97 %-a erdőség. A hegyekben számos ritka és egyedi állatfaj él. A legfontosabb látnivalók közé tartoznak a különböző karsztos mészkőképződmények és a több mint 900 barlang.

Aggteleki Nemzeti Park

Hungarian National Parks Hungarian National Parks

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Telefon: +36 (48) 506-000
Weboldal: anp.nemzetipark.gov.hu

Az 1985-ben alapított Aggteleki Nemzeti Park az egyik legismertebb magyar nemzeti park. A park Észak-Kelet Magyarországon, az Aggteleki-karszt régióban található. Több mint 200 barlang található itt, a leghíresebb a 25 kilométer hosszú, 5,6 kilométeren Szlovákiába is átnyúló Baradla-Domica barlangrendszer, a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja. A cseppkövek létrejötte a barlangba beszivárgó víz által kioldott mészkőnek köszönhető. Ennek két fajtája van elhelyezkedéstől függően, felfelé vagy lefelé növekvő. A felfelé növekvő cseppköveket sztalagmitoknak nevezik. Amikor a felső, és az alsó részen keletkezett cseppkövek összeérnek, létrejön egy cseppkőoszlop. Ezek a formációk különféle neveket kaptak, úgymint: Sárkányfej, Tigris, Anyósnyelv, Az oszlopok csarnoka és a Titánok csarnoka. A Baradla-barlang hangversenyterme széles körben ismert nagyszerű koncertjeiről és csodálatos akusztikája miatt. Az Aggteleki Nemzeti Park 1995-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Hungarian National Parks Hungarian National Parks

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 9435 Saród, Rév-Kócsagvár, Pf. 4.
Telefon: +36 (99) 537-620
Fax: +36 (99) 537-521

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkot 1991-ben alapították. Az osztrák határ mentén található Nyugat-Magyarországon. A Fertő és a Hanság fejlődéstörténetileg összefüggő vízi élőhelyek. Az egyedülálló növény és állatvilág valamint a kultúra teszi híressé. A Fertő a legnagyobb sós vizű tó Európában. A tónak nincs természetes elvezetése, ezért a Hanság-csatornán vezetik el a vizét. A Hanság természeti képét is a víz alakította, ám a lecsapolások napjainkra jórészt kultúrtájjá formálták az egykor kiterjedt, járhatatlan mocsár- és lápvidéket. Ez a nemzeti park az egyik legjelentősebb természetes vizes terület Európában.

Duna-Dráva Nemzeti Park

Hungarian National Parks

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 7625 Pécs, Tellye tér 9.
Telefon: +36 72 517 200

A Duna–Dráva Nemzeti Park 1996-ban jött létre, több, már korábban is védetté nyilvánított terület beolvasztásával. Kiterjedése mintegy 49.000 hektár. A nemzeti park a Duna-Sió torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el. Ez a védett terület az élőhelyek hatalmas területét foglalja magában, kezdve a nyílt vízterületektől a különböző lombhullató erdőkön át a száraz szikla- és homokgyepekig. Legjellegzetesebb látnivalója a folyók állatvilága, elsősorban a Gemenc erdei gém-rezervátum. A festői szépségű, háborítatlan táj az idegenforgalom számára is nyitott.

Körös-Maros Nemzeti Park

Hungarian National Parks

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 5040 Szarvas, Anna liget, Pf. 72
Telefon: +36 66 313 855

Az ország Dél-Keleti részén található Körös-Maros Nemzeti Parkot 1997-ben alapították. Magába foglalja Békés megyét, Csongrád megyének a Tiszától keletre eső területeit, a dévaványai pusztákat és a Körösök völgyét. Jelentős természeti értéket képviselnek a dévaványai és biharugrai gyepek, a vésztomágori puszták, a bélmegyeri Fás-puszta, a Kis-Sárrét mocsár, a Kardoskúti Fehértó és a Körös-völgyi árterek. A park területén több egyedi védett állat és növényfaj él, ilyenek a túzok, és a búbos banka valamint az agárosbokor, amely egy védett orchidea faj.

Balaton-Felvidéki Nemzeti Park

Hungarian National Parks Hungarian National Parks

Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Telefon: +36 (87) 555-290   /   +36 (87) 555-291

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park a második legnagyobb védett terület Magyarországon. A parkot 1997-ben alapították. A Balaton nemzeti parkja Balatonakarattyától a Kis-Balatonig fogja egységbe a táj természeti és kulturális értékeit. Az itt található bazalt hegyek ritka növény- és állatvilágnak adnak otthont. A dombok között sok szőlőültetvényt és építészeti emlékeket, várromokat, falvakat, templomokat és kastélyokat is találhatunk. Míg a badacsonyi bükkös erdők meredek lejtőin gyönyörű ciklámen virágokat láthatunk, addig a gyertyános tölgyligetekben májkökörcsin, pirítógyökér és bíboros vajvirág nő. A sziklákon és a bazalthegyek erdeiben több ritka madárfaj fészkel, ilyen a holló, a vörös vércse vagy a sólyom. A Szigliget hegy alatti nádasban védett nyári lúd fajok élnek.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Hungarian National Parks

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 52.
Telefon: +36 (1) 391-4610

Az 1997-ben alapított Duna–Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. A nemzeti park Budapesttől északra, a Duna és az Ipoly folyók között terül el a festői szépségű Duna-kanyarban és a Szentendrei szigeten. A Duna–Ipoly Nemzeti Park térségének egyedi sajátossága a három nagy tájképi egység: a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása. Számos állat- és növényfaj csak itt él Magyarországon. A ritka, kipusztuló félben lévő fajok mentésére több programot indítottak el.

Őrségi Nemzeti Park

Hungarian National Parks

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 9941 Őriszentpöter, Siskaszer 26/A
Telefon: +36 94 548 036

A 2002-ben alapított Őrségi Nemzeti Park Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja. A park közel 44.000 hektáron 44 település határát öleli fel. Az Alpok közelsége miatt az élővilág hegyvidéki jellegű: bükkösök, erdei fenyvesek a jellemzőek. A nemzeti park magába foglalja a Kőszegi-hegység és a Ság-hegy területét. Az itt lévő egyedülálló táj és a kulturális örökség jól ismert Magyarországon. A falvak megőrizték középkori formáikat és az úgynevezett "szeres" szerkezetet.
Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Privacy Policy Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Site Map Hungarian Catholic Mission NBR Computer Consulting, LLC