Hungarian Catholic Mission

Művészet

A magyar művészet eredete a 9. századig, a honfoglaló Árpád koráig vezethető vissza. Árpád népének ruházatát és lovaik felszerelését már szépen díszítették, a fő motívum a palmetta volt. Ez a díszítési stílus fontos maradt Magyarországon a 9-től a 11. századig. Ezekben az időkben a művészeti stílusok kombinációja alakult ki a sztyeppéken, ami az európai román stílusból eredt, de észrevehető a párhuzam a skandináv viking és a nyugat európai kelta művészettel is. Ebből az időszakból különösen jó példa I. István király koronázási palástja. Hungarian Arts

A legrégebbi freskók a 12. századból maradtak fenn, ilyen falfestményeket találhatunk a Feldebrői alsótemplomban és az Esztergomi királyi kastélyban, amely a 12. században lett átépítve.

A királyi kastély kápolnáját gótikus freskók díszítették francia stílusban.Hungarian Arts

A 13. század közepéről származó freskókat találtak a veszprémi Gizella kápolna alsó részében. Ezeken a freskókon nagyon jól visszatükröződik a bizánci és az olasz művészet hatása. Román stílusú freskókkal találkozhatunk a kisebb falvak templomaiban, melyeknek eltérő a stílusa és gyakran keveredik hősies alakokkal és népi motívumokkal.Hungarian Arts

A gótikus stílus a 14. században jelent meg Magyarországon és fennmaradt végig az Anjou, a Luxemburg és a Jagelló királyok uralkodása alatt. Gazdag festészeti örökségek maradtak fenn a Luxemburgi és Anjou királyi házakból egészen I. Lászlóig visszamenően.

Hungarian Arts

A reneszánsz művészet Firenze városállamában alakult ki az 1420-as években, de az Alpoktól északra csak a 16. század elején jelent meg. Magyarország királyának, Mátyásnak, szoros kapcsolata volt Olaszországgal és az olasz befolyás egyértelműen meglátszik a Budai és Visegrádi paloták stílusán, melyek ebben az időben épültek. A Mátyás király által támogatott reneszánsz kezdett elterjedni az ország vezető rétegének körében és hamarosan a középosztály köreiben is népszerűvé vált. A magyar művészet legszebb reneszánsz stílusú relikviája a toszkán mesterek által 1507-ben készített oltár a Bakócz kápolnában, melyet Bakócz Tamás Esztergomi érsek építtetett.
Hungarian Arts

A reneszánsz művészet Mátyás király Jagelló utódainak uralkodásával párhuzamosan virágzott egész Magyarországon a 17. század végéig a barokk elterjedéséig. A korai magyar barokk művészet legnagyszerűbb munkája az 1640-ben elkészült Nagyszombati jezsuita templom főoltára. A 17-18. századi magyar barokk művészet két prominens alakja a portréfestő Mányoki Ádám (1673 – 1757) és a csendélet illetve állatképfestő Bogdány Jakab (1660 – 1724).Hungarian Arts

A 19. század végén Feszty Árpád által készített híres panoráma festmény „A magyarok bejövetele” (gyakran hívják Feszty körképnek) bemutatja az őshazába érkező magyarokat 896-ban, élükön a hét vezérrel. A festmény 1892 és 1894 között készült az osztrák-magyar monarchia tetőpontjának idején. Az 1760 négyzetméter (18944 négyzet láb) nagyságú körkép mintegy kétezer főt ábrázol.


Hungarian Arts

Másik magyar művészeti forma a kerámia készítés. A 18. századtól kezdve napjainkig a magyar népművészet stílusa a reneszánsz és barokk művészeti elemek beépülésével alakult ki. A magyar népművészetet nagyban befolyásolták a különböző nemzeti (sváb, szerb, román, szlovák) hagyományok attól függően mely területen alakultak ki. A fő díszítő témák a virágok és a levelek, néha egy-egy madár vagy spirális dísz. A fazekasság leggyakoribb díszítései a virágok, középen a pávatollban lévő szem motívummal. A népművészet a vidéken élő munkásemberek körében alakult ki. Ezek az emberek jártasak voltak a fafaragásban, falfestésben, kosárfonásban és tojásfestésben.

Hungarian Arts Hungarian Arts Hungarian Arts

A kerámia edényeket szinte mindig díszítették, ezek értékes ajándékok voltak, esküvői és ünnepi alkalmakkor dekorációnak használták. Az esküvői ajándéktányérokra gyakran ráfestették az ifjú pár nevét. A híresebb kerámiakészítő központok Kalocsán, Hódmezővásárhelyen, Mezőtúron és Tiszafüreden voltak. Mindegyik központnak megvolt a maga egyedülálló stílusa. Nádudvar híres volt a fekete kerámia készítésről, míg Mezőtúr a vizeskancsókról. Hungarian Arts

A legismertebb népművészeti forma a textil-művészet, azon belül is a hímzések, amelyek stílusa régiónként eltérő. A Kalotaszegi (Erdély) kézimunkák keleti stílusban készülnek, általában csak egy színnel varrottak, ez lehet piros, kék vagy fekete. Ezeket a hímzéseket párnahuzatokon, lepedőkön vagy oltár terítőkön alkalmazzák.
Hungarian Arts

A kalocsai kézimunka nagyon előkelő helyen áll népszerűségben. A kalocsai hímzés szabad rajzos, kevert öltési módokat szabadon felhasználó hímzésfajta. Leggyakrabban virágmotívumokat használnak. Gyöngyvirág, tulipán, rózsa, liliom, szegfű, nefelejcs, árvácska, rozmaring és a levélfajták különböző változatai. A kalocsai hímzés és mintázat megegyeznek a kalocsai falfestés mintájával és színvilágával. A két irányzat kölcsönösen hatott egymásra.

Hungarian Arts

A sárközi hímzés története a feketével hímzett halotti párnákkal kezdődött. A legváltozatosabb és legnagyobb számú emlékanyaga a sárközi hímzések valamennyi csoportja között a főkötőknek van. Legkorábbi példányai fekete muszlinon vagy lágy köpperkötésű selyemszöveten készültek, vastagabb és vékonyabb fehér fonallal hímezve.

Hungarian Arts

A matyó népi hímzés Mezőkövesdről származik. Egyaránt népszerű Magyarországon és külföldön is. A matyó kézimunka jellemzői a kendők, asztalterítők és kötények fekete alapanyagon vastagon hímezve, sokszínű virágok sűrűn felhalmozva gazdag, keleties színekkel, amelyek cifraságuk ellenére harmonikusak.
Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Privacy Policy Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Site Map Hungarian Catholic Mission NBR Computer Consulting, LLC