Hungarian Catholic Mission

Lelkipásztor

Fr. Maurus Nemeth OSB

Németh Maurus atya
A Magyar Katolikus Misszió lelkipásztora

A Magyar Katolikus Missziót a San Francisco-i Öböl vidékén alapították az 1960-as évek elején. A Misszió a Woodside-i bencés szerzetesrend és iskola gyönyörű környezetében működik Portola Valley-ben, Kaliforniában. Németh Maurus atya 1963 óta aktív tagja a bencés közösségnek. Az utóbbi 16 évben a lelkipásztori teendőket is ellátja a Magyar Katolikus Misszióban. A Misszió célja, hogy távol az óhazától fenntartsa és megőrizze a hitet, a magyar szellemiséget és kultúrát a San Francisco-i Öböl környékén élő 5-6 ezer fős magyarság körében, továbbá hogy támogatást gyűjtsön a rászorulók részére.

Maurus atya 1937-ben született Magyarországon a Zala megyei Hahót községben. Mint oly sokan mások, ő is az 1956-os forradalom után kényszerült elhagyni hazáját. Az elkövetkezendő 6 hónapot menekülttáborokban töltötte Ausztriában és Hollandiában, mielőtt Kanadába emigrált volna. Maurus atya 1963-ban költözött a kaliforniai Portola Valley-be, ahol a bencés közösséghez csatlakozott. Egyetemi tanulmányai befejezése után negyvenhárom éven át tanított a Woodside Priory Iskolában. és immár negyvenkilenc éve szolgálja az amerikai-magyar közösséget.

Maurus atya egyetemi diplomát szerzett filozófia és biológia szakon a Szent János Bencés Egyetemen, amelyet a Szent János Bencés Apátság műuködtet Collegeville-ben, Minnesota államban. Teológiai tanulmányait a Menlo Park-ban működő Szent Patrik Szemináriumban végezte. Maurus atyát 1972-ben szentelték pappá. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2007-ben, 70. születésnapja alkalmából, a magyar katolikusokért végzett odaadó, áldozatos munkájáért a Pro Cultura Christiana díjat adományozta Neki. 2009-ben a Magyar állam Arany Kereszt díjjal tüntette ki kimagasló munkájáért, amit a magyar közösség érdekében végez az Egyesült államokban.
Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Privacy Policy Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Site Map Hungarian Catholic Mission NBR Computer Consulting, LLC